AMSTERDAM - Iraanse media hekelen de Oscar die de politieke film Argo zondagnacht won.

De Iraanse staatstelevisie noemde de film van Ben Affleck 'reclame voor de CIA'. Het drama gaat over het gijzeldrama in de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979.

Het Iraanse persbureau Mehr noemt de Oscar 'politiek gemotiveerd', omdat Michelle Obama de winnaar aankondigde.

De First Lady was via een videoverbinding bij de uitreiking in Los Angeles aanwezig. Ze kondigde de Oscar voor beste film aan met Jack Nicholson, die wel op het podium stond. Affleck speelt in zijn film een CIA-agent die een radicaal plan bedenkt om zes gevluchte ambtenaren Iran uit te smokkelen.

Geschiedenis verdraaid

Een lid van de gemeenteraad van Teheran dat zelf als student deelnam aan de bestorming van de Amerikaanse ambassade vindt dat de film het geweld overdrijft dat destijds werd gebruikt. Volgens de Iraanse minister van Cultuur Mohammad Hosseini heeft Hollywood de geschiedenis verdraaid.

Een gepensioneerde leraar, Reza Abbasi, maakte de revolutie zelf mee en neemt het daarentegen op voor de Amerikanen. "Ik weet dat Hollywood de feiten vaak aanpast om de film beter te maken, maar het kwam dicht bij de realiteit." Veel Iraniërs zagen Argo op gekopieerde dvd's.

CIA

Na de bestorming in november 1979 werden 52 Amerikanen 444 dagen gegijzeld. Enkelen wisten te ontsnappen en vluchtten naar de Canadese ambassade. Argo gaat over het plan dat de CIA bedacht op de ambtenaren Iran uit te smokkelen. De film won zondagnacht in totaal drie Oscars.