LOS ANGELES - De Belgisch-Nederlandse productie Rundskop heeft in de nacht van zondag op maandag geen Oscar in de wacht gesleept.

Het niet winnen van de Oscar voor beste niet-Engelstalige film kwam niet als een grote verrassing voor co-producent Waterland Film.

Dat stelde producent Wilant Boekelman in de nacht van zondag op maandag, nadat duidelijk werd dat de Belgisch-Nederlandse film Rundskop achter het net viste. Het felbegeerde beeldje ging naar A Seperation uit Iran.

''We hadden van tevoren al niet het idee dat we zouden winnen'', stelt Boekelman. ''Rundskop was altijd al een outsider. Het is een prachtig verhaal, maar erg eigenzinnig.'' De thriller gaat over een veeboer die buiten zijn schuld om betrokken raakt bij de hormonenmaffia. De Nederlandse acteur Frank Lammers heeft een belangrijke bijrol.

'Maximale gehaald'

''We hebben het maximale gehaald wat voor deze film mogelijk was.’’ Stelde acteur Frank Lammers.

''Het is kut, absoluut’’, stelt hij. ''Maar het is een duistere film en het was vanaf het begin de outsider van de vijf genomineerden. Het is goed zo.’’ De acteur keek de uitreiking in Amsterdam met andere cast- en crewleden van Rundskop.

Lammers vond het echter wel jammer dat de makers van de Belgische thriller over de hormonenmaffia niet even in beeld kwamen. ''Vroeger kreeg je een shot van de makers’’, herinnert hij zich. ''Maar dat gebeurt tegenwoordig niet meer. Zonde, hebben ze voor niets hun apenpakkie aangetrokken.’’

De acteur hoopt wel in de toekomst nog een kans te krijgen met een film waar hij in speelt. ''Ik sta nu al jaren 1-0 achter tegen Fedja van Huêt", grapt hij. Van Huêt speelde de hoofdrol in het drama Karakter, dat in 1998 de Oscar voor beste niet-Engelstalige film won. Het was de laatste keer dat een Nederlandstalige film deze prijs in de wacht sleepte.

Alles over Oscars in de special