Rafael van der Vaart begint woensdagavond aan zijn 106e interland met het Nederlands elftal. De middenvelder heeft van bondscoach Louis van Gaal een basisplaats gekregen voor het oefenduel met Portugal in Faro. 

Van der Vaart achterhaalt Giovanni van Bronckhorst, die zijn loopbaan na 106 interlands beëindigde. Alleen Edwin van der Sar (130) en Frank de Boer (112) kwamen vaker voor Oranje uit.

Van Gaal gaf zijn basisformatie dinsdag al vrij. Georginio Wijnaldum vervangt Jonathan de Guzman, die dinsdag een hersenschudding op de training opliep. Hij vormt een middenveld met Van der Vaart en Kevin Strootman.

Paul Verhaegh debuteert als rechtsback. Doelman Michel Vorm, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Daley Blind completeren de achterste linie. De voorhoede bestaat uit aanvoerder Robin van Persie, Arjen Robben en Jeremain Lens.

Marco van Ginkel weet al dat hij na rust in het veld komt. Van der Vaart zal dan naar de kant worden gehaald. "We spelen de tweede helft met meer dynamische middenvelders en daarom met de punt naar achteren. Voor rust spelen we met de punt naar voren", liet Van Gaal voor de wedstrijd weten. 

De wedstrijd in Faro begint woensdagavond om 21.30 uur Nederlandse tijd.

Opstelling Portugal: Beto; Pepe, Veloso, Coentrão, Ronaldo, Danny, Luis Neto, Rúben Miguel, Rúben Amorim, João Pareira, Hélder Postiga.

Opstelling Oranje: Vorm; Verhaegh, De Vrij, Martins Indi, Blind; Wijnaldum, Strootman, Van der Vaart; Lens, Van Persie, Robben.