Kai Verbij is zondag naar de tweede plaats in het klassement gestegen na de tweede 500 meter op het WK sprint.

De Nederlands kampioen klokte met 35,21 de zesde tijd in Seoul. Kjeld Nuis kwam met 35,52 niet verder dan de zestiende tijd en zakte naar de vierde positie in het klassement.

Pavel Kulizhnikov behield de leiding in het klassement. De Russische titelverdediger bleef op de tweede 500 meter de rest ver voor: 34,63.

Ronald Mulder noteerde de beste Nederlandse tijd op de tweede 500 meter. De Zwollenaar kwam tot 35,13 en moest daarmee slechts drie anderen voor zich dulden. In het klassement staat de winnaar van het brons op de Olympische Spelen negende.

De Rus Ruslan Murashov bleef het meest in het spoor van Kulizhnikov met 35,06 en was iets sneller dan Mika Poutala uit Finland (35,10), die de derde positie bezet in het klassement.

Mokerslagen

Nuis, zaterdag veertiende op de eerste 500 meter in 35,29, bleek zondag in de zestiende en laatste rit niet opgewassen tegen Kulizhnikov, de man die hij een dag eerder op de 1000 meter nog glorieus versloeg.

"Hij heeft weer laten zien dat hij ook op minder ijs van heel hoog niveau is op de 500 meter", liet de 26-jarige Zuid-Hollander bij de NOS weten. "Zijn slagen kwamen als mokerslagen aan bij mij. Hij bleef meters pakken, zonder fouten te maken."

"Ik verpestte mijn race in de eerste binnenbocht. Mijn positie was niet lekker, ik liet daar te veel tijd liggen. Zilver is nu het hoogst haalbare, daar ga ik vol voor op de 1000 meter."