SEEFELD - Rafael van der Vaart kent de dilemma's van zijn trainer bij Oranje, maar vertrouwt toch op een basisplaats. Dat vertelde de Oranje-international maandagochtend.

Bert van Marwijk is een groot liefhebber van de 27-jarige spelmaker. Maar de bondscoach weet niet of het verstandig is drie rasvoetballers achter de centrumspits te posteren.

Een fitte Robin van Persie, Arjen Robben en Wesley Sneijder lijken zeker van een basisplaats. Van Marwijk completeert zijn offensieve kwartet vaak met Dirk Kuijt, de onverwoestbare kilometervreter uit Katwijk.

Van der Vaart vertrouwt toch op een basisplaats: ''Uiteindelijk spelen altijd de beste voetballers'', lacht hij.

Invloed uitoefenen

''Dus eigenlijk zou ik me geen zorgen hoeven te maken. Ik denk ook echt dat ik op het WK veel ga spelen. Al beslist natuurlijk de bondscoach. Ik kan door goed te voetballen wel invloed op hem uitoefenen. Ik heb bovendien begrepen dat Van Persie graag met me voetbalt. Ook Robben heeft aangegeven dat hij het liefst op rechts acteert. Dat was goed om te horen.''

Van der Vaart vierde in februari pas zijn 27e verjaardag maar is al bijna negen jaar international. Deze week kan hij tegen Ghana en Hongarije voor de 77e en 78e keer in actie komen voor Oranje.

Het record van Edwin van der Sar (130 interlands) lijkt niet meer veilig, maar Van der Vaart concentreert zich voorlopig liever volledig op het komende WK.

Argentinië

''Want het is voor ieder groot toernooi eigenlijk altijd hetzelfde rond Oranje'', weet hij. ''Met de steun van het hele land gaan we voor de titel en uiteindelijk vliegen we er steeds weer rond de kwartfinales uit. Ik zeg niet dat we als grote favoriet voor de eindzege naar Zuid-Afrika vliegen. Als je het mij vraagt, heeft bijvoorbeeld Argentinië heel veel goede spelers.''

''Maar wij kunnen wel iedere ploeg verslaan als we een goede dag hebben. Laten we dat nu ook maar eens doen.''

Lees alles over het WK op onze special