Vakantiegangers weten vaak niet of en hoeveel fooi ze in het buitenland moeten geven. Om niet uit de toon te vallen, zet NU.nl de gewoonten van een aantal bestemmingen op een rij.

Het geven van tipgeld is afhankelijk van de cultuur. Ook maakt het uit of de restaurantmedewerkers voldoende verdienen om rond te komen.

Net als in Nederland, zijn fooien in Scandinavië, België en Duitsland niet standaard. Het personeel in deze landen verdient ten minste het minimumloon of cao-loon. Een extraatje van 5 tot 10 procent is daar vaak al ruimhartig. Meestal wordt er in deze landen alleen een fooi gegeven, als de service goed was.

Britten verwerken een extra beloning van 12,5 procent automatisch in de rekening. Als het er nog niet op staat, dan is een extraatje van 10 procent gangbaar.

Kleingeld achterlaten

Fransen zetten de fooi meestal al op de rekening. Toch is het gebruikelijk om wat kleingeld op tafel achter te laten.

Ook in Spanje en Griekenland staan de servicekosten vaak al op de bon. Het is niet vreemd om daar nog wat bij op te tellen. Spaans personeel verwacht niet meer dan 5 procent.

Italianen rekenen de prijs van vooraf geserveerd brood en service ook automatisch mee. In dat geval is een fooi niet noodzakelijk, maar ook niet ongebruikelijk.

Veel fooi

In de Verenigde Staten en in Canada is het gangbaar om veel fooi te geven. Mensen die daar in de horeca werken, verdienen vaak niet veel en zijn dus afhankelijk van extra’s die ze krijgen.

Soms is het al in de totaalprijs verwerkt, dan staat er ‘gratuity included’ of ‘tip included’. Als dat niet zo is, is het gangbaar om minimaal 10 procent tipgeld te rekenen. Een fooi van zo’n 20 procent is niet uitzonderlijk.

Geen fooi achterlaten wordt sociaal niet geaccepteerd. Vaak mogen medewerkers van fastfood-restaurants geen extra’s aannemen.

Amerikaanse gewoonten

Vanwege de vele Amerikaanse toeristen heersen op de Antillen dezelfde gewoonten als in de Verenigde Staten.

Zuid-Amerikanen verwachten ook een fooi van zo’n 10 procent. In Argentinië is een extra beloning niet gangbaar.

Belediging

In Afrika, het Midden-Oosten en Azië wordt een fooi van ongeveer 10 procent verwacht. Ook gidsen en taxichauffeurs verwachten iets extra’s. In China is een fooi van 3 procent gebruikelijk.

Er zijn ook landen waar weinig tipgeld wordt gegeven. In Japan, Hong Kong en Singapore worden geen fooien verwacht. Pas op in Japan, daar kan het zelfs als een belediging opgevat worden.

Thailand

In Thailand waren fooien heel lang ongebruikelijk, maar inmiddels verwacht bedienend personeel daar toch een fooi.

Australiërs en Nieuw-Zeelanders vinden tipgeld niet standaard. Soms staan er wel servicekosten op de bon. Het is eigenlijk alleen gebruikelijk in de wat chiquere restaurants.