RHENEN - In Ouwehands Dierenpark in Rhenen hebben zondag zeventig schminkers een recordaantal van 1403 kinderen in vier uur tijd voorzien van een jaguargezicht. Het oude record stond op 1203 kinderen.

Bekijk video

De recordpoging vormde het startschot van een campagne van het Wereld Natuur Fonds (WNF) om het leefgebied van de jaguar in Zuid-Amerikaanse regenwoud te beschermen.

In 2005 slaagden gezichtsschilders 1023 kinderen te voorzien van een apenhoofd in het kader van een actie voor orang-oetans. De kinderen die zondag veranderd werden in een jaguar hadden zich gemeld bij het WNF.

Ontbossing

Jaguars leven voornamelijk in het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Dit regenwoud verdwijnt langzaam door houtkap en de aanleg van weilanden op voormalige bosgrond. Als de ontbossing in Zuid-Amerika in dit tempo doorgaat, verdwijnt in de komende vijf jaar nog eens een bosgebied van 2,5 keer zo groot als Nederland, zo stelt het WNF.

Geld

De internationale actie SOS Jaguar voor jeugdleden van het WNF, de zogenoemde Rangers, moet geld opleveren voor de bescherming van delen van het regenwoud.

Rangers kunnen onder meer op internet hun eigen jaglog aanmaken. Op de site kunnen zij ook contact leggen met andere jonge actievoerders uit de hele wereld. De campagne begint maandag.

Record jaguarschminken