
Nieuwe DNA-techniek geeft naam aan onbekende dode uit Tweede Wereldoorlog
De naam van de man wordt op verzoek van de familie niet bekendgemaakt, schrijft het dagblad.
De nieuwe techniek is mogelijk door speciale chemicaliën. Daardoor kon oud botmateriaal van de overleden man geanalyseerd worden. Een vergelijkbare test bij een neef van de man bleek een match.
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) hadden in 2021 al vermoedens over de identiteit van de man, schrijft De Telegraaf. Eerdere DNA-onderzoeken, bijvoorbeeld om de moederlijke lijn bij zowel de dode man als de neef aan te tonen, brachten niet de gewenste resultaten.
Meeste onbekende doden waren dwangarbeider in Duitsland
Volgens BIDKL-identificatiespecialist Els Schiltmans zijn er zo'n 5.500 en 6.000 onbekende doden en vermisten uit de Tweede Wereldoorlog begraven in Nederland. "Sinds 2009 hebben wij vijftig van hen die op Nationaal Ereveld Loenen begraven liggen, geïdentificeerd", zegt ze De Telegraaf. "Maar er liggen er nog meer dan honderd bij wie het nog niet is gelukt."
Het merendeel van de slachtoffers in Loenen was als dwangarbeider actief in Duitsland, zegt Schiltmans. "Maar hun namen zijn vaak fonetisch opgeschreven. Daarom kan niet altijd met zekerheid worden gezegd wie deze personen waren."
Volgens de BIDKL gaat de familie binnenkort een nieuw grafsteen bij het graf plaatsen.
NUjij: Uitgelichte reacties