Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Britse met prothese woest over bewerkte foto op poster over acceptatie

Een Britse met een beenprothese zag zichzelf onverwachts op een Spaanse campagneposter over bodypositivity, maar dan zonder haar prothese. Een Spaans vrouweninstituut had ongevraagd haar Instagram-foto gebruikt en de prothese vervangen door een echt been. Ook een andere vrouw op dezelfde poster is onaangenaam verrast.
Door José Boon

Op 28 juli begon het vrouweninstituut met de campagne De zomer is ook van ons op sociale media. Naar eigen zeggen staan er "echte en diverse vrouwen" op de poster. De boodschap is dat elk vrouwenlijf er mag zijn, ook na een borstamputatie, met okselhaar of een maatje meer.

Maar verschillende afgebeelde vrouwen hebben laten weten dat zij hier helemaal geen toestemming voor hebben gegeven. Zij zagen bewerkte Instagram-foto's van zichzelf terug op de poster.

De Britse Sian Green-Lord liet in een filmpje op Instagram weten dat ze via een vriend hoorde over het bestaan van de poster. "Het is één ding dat mijn foto zonder toestemming gebruikt wordt, maar het is iets anders om mijn lichaam te fotoshoppen. Mijn lichaam, met mijn beenprothese", zegt ze. "Ik tril van woede."

Links de bewerkte foto van Green-Lord op de campagneposter, rechts het origineel.

Maker van de poster wil inkomsten delen

Het Britse model Nyome Nicholas-Williams zei vrijdag al tegen BBC News dat haar foto ongevraagd is gebruikt. Een van haar volgers attendeerde haar op de poster. De maker ervan heeft weliswaar de kleur van de bikini aangepast, net als de lichaamshouding, maar de vrouw op de foto is onmiskenbaar Nicholas-Williams.

Het model noemt het ironisch dat uitgerekend een vrouweninstituut geen toestemming vraagt voor het gebruik van hun foto's. Volgens Nicholas-Williams heeft Arte Mapache, de maker van de poster, haar excuses aangeboden en verteld dat ze in tijdnood zat.

Mapache heeft haar excuses aangeboden voor het gebruik van de foto's. De illustrator wil haar inkomsten van de campagne delen met de vrouwen om het goed te maken.

Het vrouweninstituut zegt niet te hebben geweten waar de beelden vandaan kwamen en biedt zijn excuses aan. Niet van elke vrouw op de poster is overigens duidelijk hoe ze daar is beland.

Links staat de bewerkte foto van model Nyome Nicholas-Williams, die is gebaseerd op haar Instagram-post rechts.

Lees meer over:
SpanjeVrouwenrechtenBuitenland

Aanbevolen artikelen