Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Vrouw Justitia

Rechter VS verdrievoudigt celstraf van vrouw die deed alsof ze kanker had

Een 38-jarige Amerikaanse vrouw moet drie jaar de cel in omdat ze deed alsof ze baarmoederkanker had. De vrouw had al één jaar gevangenisstraf gekregen voor verduistering, maar wist de straf uit te stellen door Justitie brieven te sturen over haar zogenaamde ziekte. Toen de autoriteiten haar list ontdekten, werd haar straf verdrievoudigd.
Door onze nieuwsredactie

Volgens persbureau AP schreef de vrouw in de brieven dat er kankercellen in haar baarmoeder waren aangetroffen. Later schreef ze dat ze geopereerd zou worden en dat de kanker was uitgezaaid naar de baarmoederhals.

Ook wist ze de start van haar gevangenisstraf uit te stellen door te beargumenteren dat ze tijdens de coronapandemie voorzichtig moest zijn met haar "fragiele gezondheid".

De autoriteiten stelden later vast dat alle medische brieven van haar eigen hand kwamen. Ook concludeerden ze dat de vrouw nooit kanker heeft gehad.

De vrouw moest al één jaar de cel in voor het verduisteren van 160.000 dollar (omgerekend 157.000 euro) van haar werkgever, maar die straf is nu verzwaard naar drie jaar. De Amerikaanse federale politiedienst FBI beschrijft haar brieven als "een belediging aan alle mensen die strijden tegen kanker".

De vrouw kon dankzij haar brieven zes maanden langer van haar vrijheid genieten. Volgens haar advocaat deed de vrouw dit zodat zij niet gescheiden zou worden van haar pasgeboren zoon.


Lees meer over:
OpmerkelijkVerenigde Staten

Aanbevolen artikelen