Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Roestende Eiffeltoren is toe aan volledige reparatie, maar wordt alleen geverfd

De Eiffeltoren zit vol roest en moet volledig worden gerepareerd, blijkt uit vertrouwelijke rapporten die zijn ingezien door het Franse tijdschrift Marianne. Met het oog op de Olympische Spelen van 2024 krijgt het gevaarte alleen een schilderbeurt, van 60 miljoen euro.
Door NU.nl/Reuters

De 324 meter hoge smeedijzeren toren is gebouwd door Gustave Eiffel, aan het einde van de negentiende eeuw. De toren is een van de best bezochte toeristische trekpleisters ter wereld. Elk jaar trekt het monument zeker zes miljoen bezoekers.

In de vertrouwelijke rapporten zeggen experts volgens Marianne dat het monument in zeer slechte staat verkeert en volledig door roest is aangetast. "Het is heel eenvoudig: als Gustave Eiffel deze plek zou bezoeken, zou hij een hartaanval krijgen", zegt een niet bij naam genoemde manager van de toren tegen Marianne.

De toren wordt momenteel voor de twintigste keer geschilderd. De deskundigen vinden dat zo'n 30 procent van de toren had moeten worden ontdaan van alle verf. Daarna zouden er twee nieuwe verflagen moeten worden aangebracht.

Nu wordt slechts 5 procent van de toren behandeld, volgens Marianne vanwege vertragingen als gevolg van de coronapandemie en vanwege de aanwezigheid van lood in de oude verf.

Het bedrijf dat de toren beheert, Société d'Exploitation de la Tour Eiffel, kon niet onmiddellijk worden bereikt voor commentaar. Met het oog op de toeristische inkomsten die verloren zouden gaan, is de organisatie huiverig om de toren voor lange tijd te sluiten, schrijft Marianne.


Lees meer over:

OpmerkelijkFrankrijkEiffeltoren

Aanbevolen artikelen