Woensdag 25 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Boer vindt in Gazastrook oeroud beeld van godin uit Bronstijd

Een boer heeft in de Gazastrook een oeroud beeld van de godin Anat gevonden. Palestijnse archeologen vermoeden dat de vondst zeker 4.500 jaar oud is en dus uit de bronstijd stamt, schrijft BBC News.
Door NU.nl

Het 22 centimeter hoge voorwerp werd gevonden in een veld in het zuiden van de Gazastrook, vlak bij de stad Khan Yunis.

Anat was de god van schoonheid, liefde en oorlog voor het volk de Kanaänieten. Het beeldje van de godin heeft een slangenkroon.

"We vonden het bij toeval", vertelt boer Nidal Abu Eid in gesprek met BBC News. Hij groef met zijn handen in de grond toen hij zijn land aan het bewerken was.

Abu Eid was naar eigen zeggen "in shock" toen hij achter de archeologische waarde van de vondst kwam. Het beeldje is nu tentoongesteld in het museum Qasr al Basha in de Gazastrook.

Volgens BBC News zijn in het verleden vaker vondsten uit de bronstijd in de Gazastrook gedaan. Die zouden echter zijn vernietigd bij de oorlog in de regio of vanwege het geweld niet toegankelijk zijn voor toeristen.

Verbetering: In een eerdere versie van dit bericht stond 'de Gazastrook in Israël'. De Gazastrook maakt echter deel uit van de Palestijnse Gebieden. Het bericht is daarom aangepast.

Aanbevolen artikelen