Woensdag 18 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Onbekende geeft verdwenen boekjes van Charles Darwin na 22 jaar terug

Twee verdwenen notitieboekjes van de Engelse bioloog Charles Darwin (1809-1882) zijn na meer dan twintig jaar boven water. Ze zijn door iemand in een roze tas afgeleverd bij de University of Cambridge.
Door NU.nl/ANP

Bij de boekjes zat enkel de boodschap: "Zalig paasfeest, bibliothecaris". De twee antiquiteiten zijn miljoenen waard. Het is een raadsel wie de boekjes heeft teruggebracht en waar ze al die jaren waren.

In september 2000 werden de boekjes uit een opslag in de universiteit gehaald om gefotografeerd te worden. De bibliotheek ontdekte ruim een jaar later dat de doos waarin ze zaten niet op zijn plaats stond.

Gevreesd werd dat de boekjes gestolen waren. Ook werd er rekening mee gehouden dat ze op een verkeerde plaats waren teruggezet. Daarom is er ook lang gezocht in de boekencollectie.

Een van de boekjes bevat de bekende 'Tree of Life'-schets uit 1837, waarin Darwin de opbouw van het dierenrijk en de afstamming van de mens uiteenzet. Hij maakte de schets vlak na zijn onderzoeksreis met het schip de Beagle.

Op 24 november 1859 publiceerde hij het baanbrekende boek On the Origin of Species (De oorsprong der soorten) over zijn evolutietheorie en natuurlijke selectie.

Aanbevolen artikelen