Een uiterst zeldzaam origineel exemplaar van de Amerikaanse grondwet is donderdag verkocht voor 43,2 miljoen dollar (zo'n 38 miljoen euro), maakt veilinghuis Sotheby's bekend.

Het was volgens Sotheby's het hoogste bedrag dat ooit op een veiling betaald is voor een historisch document.

Het verkochte document is een van de slechts elf bekende overgebleven exemplaren van het Amerikaanse handvest, dat op op 17 september 1787 in Philadelphia's Independence Hall ondertekend werd door onder anderen George Washington, Benjamin Franklin en James Madison. Het jaar daarop werd het document geratificeerd.

Dat het bedrag op de veiling zo hoog opliep had niet alleen te maken met de zeldzaamheid van het geveilde. De prijs werd aanzienlijk opgedreven door biedingen van een groep cryptocurrencyinvesteerders.

Zij hadden onder de naam ConstitutionDAO met crowdfunding 40 miljoen dollar opgehaald om het document te kopen. "Gemeenschap, we hebben niet gewonnen", schreef ConstitutionDAO op Twitter, om vervolgens alle 17.437 deelnemers hun inleg terug te beloven.

Wie de veiling wel won, is niet bekend. De opbrengst van het document gaat naar een charitatieve stichting die op naam staat van Dorothy Tapper Goldman, de weduwe van Howard Goldman, een New Yorkse vastgoedontwikkelaar en verzamelaar van historische Amerikaanse documenten.