Twee mannen zijn deze week gered voor de kust van Papoea-Nieuw-Guinea, nadat zij bijna een maand hadden rondgedobberd op de Stille Oceaan doordat hun gps ermee was opgehouden. Ze overleefden op regenwater, kokosnoten uit de zee en sinaasappels, schrijft The Guardian.

Livae Nanjikana en Junior Qoloni vertrokken op 3 september van de Salomonseilanden in een kleine motorboot met 60 pk. Hoewel ze ervaren vaarders zijn op de Salomonzee in de Stille Oceaan, kregen ze problemen met het onrustige water.

Het plan was om 200 kilometer zuidwaarts te varen en om daarbij de omliggende eilanden te gebruiken als markeringen voor hun route. Na een paar uur sloeg het weer echter om en werden kustlijnen onzichtbaar door de vele regen. Toen viel de gps ook nog uit.

Omdat de mannen geen idee meer hadden waar ze waren, besloten ze de motor uit te zetten om brandstof te sparen. Ze dreven vervolgens noordwaarts af naar het kustgebied voor Papoea-Nieuw-Guinea.

Ze konden kokosnoten uit zee vissen en vingen regenwater op in een stuk stof. Eenmaal aangekomen aan de Papoea-Nieuw-Guinese kust, 400 kilometer bij hun vertrekpunt vandaan, waren ze zo verzwakt dat ze uit hun boot gedragen moesten worden.

Avontuur was ook prettige pauze van actualiteit

Nanjikana vertelt dat hij ook een positief punt zag in de periode waarin ze afgesloten waren van de rest van de wereld. "Het was een gedwongen pauze van de chaos van een pandemie." Hij kijkt er wel naar uit om weer naar huis te gaan.

Een hoge ambtenaar bij Buitenlandse Zaken van de Salomonseilanden laat weten dat hij in contact staat met Nanjikana. De nodige voorbereidingen worden getroffen om de mannen weer naar huis te brengen.