De Nederlander Bernio Jordan Enzo V., die de wereld zou rondreizen om zich als veelbelovend profvoetballer voor te doen en om dat imago te gelde te maken, is in Colombia opgepakt op verdenking van het achterlaten van een spoor van onbetaalde rekeningen. De Colombiaanse krant El Tiempo berichtte dat de Nederlander is aangehouden en wordt uitgeleverd aan of uitgezet naar Nederland.

V. is een amateurvoetballer uit Brabant die de wereld introk om zich als prof te verhuren. Hij kreeg korte tijd contracten bij clubs in Moldavië, Zuid Afrika, Chili en Denemarken. In het laatste land is hij onder meer wegens fraude tot een celstraf veroordeeld.

De in Suriname geboren V. is nu ook berucht geworden langs de kust van het noorden van Colombia. Hij arriveerde er ruim een week geleden in de stad Santa Marta. Ook daar presenteerde de man zich als topvoetballer.

De man heeft in Santa Marta en Barranquilla gebruikgemaakt van dure hotels, appartementen, boten en restaurants en toonde op zijn mobiel elektronische overmakingen. Die zouden wat langer duren omdat het om internationale overmakingen ging. De 'elektronische betaling' liep uit de hand volgens El Tiempo, toen vier prostituees meteen cash eisten en ze hem te lijf gingen tot de politie kwam.

Hechtenis bemoeilijkt omdat er geen aanklacht was

V. werd uiteindelijk aangehouden door de politie in Santa Marta, maar er was nog geen enkele officiële aanklacht tegen hem, wat zijn gevangenhouding bemoeilijkte. Dat probleem is volgens plaatselijke media opgelost door met name een verzoek van de Nederlandse justitie.

Tijdens de hechtenis deed zich nog een betalingsprobleem voor. Twee advocaten ontdekten dat ze geen vooruitbetaling voor hun diensten hadden ontvangen. Ze weigerden eten voor hun cliënt te kopen, maar het geld is door de migratiedienst voorgeschoten.