Het Japanse vissersdorp Noto heeft 25 miljoen yen (zo'n 200.000 euro) aan coronasteun uitgegeven aan een standbeeld van een inktvis, in de hoop om het teruglopende toerisme weer aan te wakkeren.

De stad had van de Japanse overheid 800 miljoen yen (6 miljoen euro) noodsteun gekregen om de economische gevolgen van het coronavirus op te vangen. Een deel van dat geld werd dus besteed aan het 13 meter lange standbeeld, dat nu in de haven van de stad ligt.

In Noto, dat op het schiereiland Ishikawa aan de westkust van Japan ligt, is inktvis een lokale delicatesse en het symbool van het dorp. Veel toeristen komen langs om van de plaatselijk klaargemaakte inktvis te proeven.

Volgens Japanse media ziet het dorpsbestuur het standbeeld als een manier om "op de lange termijn" weer toeristen aan te trekken. Critici spreken van geldverspilling en stellen dat het bestuur meer naar de korte termijn moet kijken door te investeren in medische apparatuur.

Japan heeft de laatste weken te kampen met wederom stijgende besmettingscijfers. In de hoofdstad Tokio is voor de derde keer sinds de uitbraak van COVID-19 de noodtoestand uitgeroepen.