Het grootste schilderij ter wereld is in Dubai geveild voor een bedrag van 62 miljoen dollar (ongeveer 52 miljoen euro), heeft de organisator van de veiling dinsdag laten weten. Het gaat om een werk van de Britse kunstschilder Sacha Jafri.

Het schilderij The journey of humanity (De reis van de mensheid) bestaat uit zeventig delen en is 1.595,76 vierkante meter groot. Dat komt neer op de oppervlakte van vier basketbalvelden.

Volgens de organisatoren van de veiling is de opbrengst twee keer zo hoog als verwacht. Het geld gaat naar liefdadigheidsinstellingen die kinderen helpen.

André Abdoune, een Fransman die in Dubai woont, heeft alle zeventig delen maandag gekocht bij de veiling in het resort Atlantis The Palm. Het werk was geëxposeerd in de balzaal van het luxueuze hotel. Het was aanvankelijk de bedoeling dat het schilderij in delen zou worden verkocht.

"Het schilderij was heel krachtig toen ik het zag en in mijn ogen zou het een vergissing zijn geweest om de delen van elkaar te scheiden", aldus Abdoune, eigenaar van een cryptovalutabedrijf en voormalig aandelenhandelaar.

Kunstenaar Jafri hoopte eerst 39 miljoen dollar op te halen voor gezondheidsinitiatieven, sanitair en onderwijsprojecten voor kinderen in arme delen van de wereld. Kinderen uit 140 landen leverden online een bijdrage aan het grootste schilderij.