Door een aardverschuiving nabij de Italiaanse stad Genua is maandag een deel van een begraafplaats in zee gestort. Daarbij zijn ongeveer tweehonderd doodskisten met stoffelijke overschotten in de Ligurische Zee terechtgekomen. Niemand raakte gewond, bevestigde de brandweer dinsdag.

De aardverschuiving vond maandag rond 15.00 uur plaats in het badplaatsje Camogli. De begraafplaats in het dorp was meer dan honderd jaar oud en was gebouwd op de kliffen langs de kust.

Ook twee kapellen zijn verwoest door de aardverschuiving. De burgemeester van Camogli noemt de gebeurtenis een "onvoorstelbare catastrofe". Er zou volgens experts geen gevaar zijn voor andere gebouwen in de omgeving.

Doodskisten storten in zee na aardverschuiving in Italië
62
Doodskisten storten in zee na aardverschuiving in Italië

De autoriteiten proberen sinds maandag met boten de doodskisten uit het water te halen, maar dat is tot dusver in slechts tien gevallen gelukt. Of de andere doodskisten ook kunnen worden gered, hangt volgens de burgemeester af van de kracht van de zee. Met behulp van DNA-tests moeten de stoffelijke overschotten geïdentificeerd worden.

Werknemers van de begraafplaats waren zaterdag bezig met herstelwerkzaamheden en zagen toen de eerste scheurtjes in de kliffen ontstaan. Daarop werden de werkzaamheden stilgelegd en werd de begraafplaats gesloten, meldt La Repubblica.

Het openbaar ministerie in Genua is een onderzoek begonnen. Volgens lokale autoriteiten speelden extreme regenval en hevige stormen in de laatste jaren mogelijk een rol.