Een team van Nepalese bergbeklimmers is er zaterdag in geslaagd tijdens de winter het hoogste punt van de K2, de op een na hoogste berg ter wereld, te bereiken. De berg was de laatste achtduizender die nog nooit tijdens de winter succesvol was beklommen.

De tien Nepalese klimmers bereikten het hoogste punt zaterdag rond 17.00 uur (lokale tijd). Ze waren bijna een maand bezig met de beklimming.

De K2 is 8.611 meter hoog en ligt in het gebergte Karakoram op de grens van Pakistan met China. De beklimming van de berg staat bekend als een van de zwaarste ter wereld.

Vanwege de steile hellingen in combinatie met lawines en andere extreme weersomstandigheden is de K2 ook voor de meest ervaren bergbeklimmers een grote uitdaging. Er kunnen windstoten van meer dan 200 kilometer per uur voorkomen en de temperatuur kan zakken tot -60 graden Celsius.

Jaarlijks overlijden tientallen bergbeklimmers op de K2. Volgens NASA overleeft 29 procent van de klimmers een expeditie niet. Bij de Mount Everest is dat aandeel ongeveer 4 procent.

Dood Spaanse klimmer overschaduwt Nepalees succes

Het succes van het Nepalese team werd zaterdag overschaduwd door de ongelukkige dood van de Spaanse topklimmer Sergi Mingote. Hij viel 's middags in een gletsjerspleet en overleed ter plekke. Eerder op de dag liet Mingote nog via Instagram weten dat hij op de 27e dag van zijn expeditie de grens van 7.000 meter had bereikt.

De Spaanse premier Pedro Sánchez noemde Mingote op Twitter een geweldige sportman en zei diens overlijden te betreuren.