De nieuwe zeesluis in IJmuiden zal niet vernoemd worden naar de bekende gebarentolk Irma Sluis. De gemeente Velsen is samen met Rijkswaterstaat een campagne gestart en zegt woensdag voor een internationaal bruikbare naam te gaan.

Rijkswaterstaat laat weten dat een veelvoorkomende inzending onder de vijfduizend reacties de naam van Irma Sluis was, maar "helaas kan die naam het niet worden".

Om de sluis naar iemand te kunnen vernoemen, moet die persoon namelijk minimaal tien jaar overleden zijn. "tenzij het om een lid van het koningshuis gaat", aldus een van de betrokken wethouders.

Er wordt nu een selectie van de honderd beste namen gemaakt uit de inzendingen, eind dit jaar weten we hoe de grootste zeesluis ter wereld wel gaat heten. De winnaar van de campagne mag aanwezig zijn bij de opening in 2022.

Irma Sluis werd landelijk bekend vanwege haar aanwezigheid bij de persconferenties van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over de coronamaatregelen. Sluis stond naast de twee als gebarentolk.