De gambiahamsterrat Magawa heeft voor het opsporen van landmijnen in Cambodja een prestigieuze onderscheiding gekregen van een Britse liefdadigheidsinstelling, meldt de BBC vrijdag.

Tijdens zijn loopbaan spoorde Magawa 39 landmijnen op. Het dier kreeg de medaille van de Britse liefdadigheidsinstelling PDSA vanwege zijn "levensreddende toewijding aan het lokaliseren en onschadelijk maken van dodelijke landmijnen in Cambodja".

Van de dertig dieren die de prijs al mochten ontvangen, is Magawa de eerste rat. Hiervoor werd de prijs alleen gewonnen door honden.

Het zevenjarige knaagdier werd een jaar lang getraind bij APOPO in Tanzania, een organisatie die ratten leert om landmijnen en tuberculose op te sporen.

De ratten zijn speciaal getraind om de chemische verbinding in landmijnen te detecteren. Zodra ze een explosief hebben gevonden, krabben ze aan de bovenkant zodat het door mensen kan worden ontmanteld. De ratten zijn licht genoeg om over een mijn te kunnen lopen zonder dat deze ontploft.

In Cambodja liggen nog ongeveer zes miljoen actieve landmijnen als restant van oorlogen in het land. Elk jaar overlijden nog tientallen Cambodjanen door een ontplofte landmijn.

Rat pronkt met gouden medaille voor opsporen landmijnen
40
Rat pronkt met gouden medaille voor opsporen landmijnen