Spanje verbiedt tijdelijk het zeilen met kleinere schepen langs een stuk kust van zo'n 100 kilometer lang. Dat heeft het Spaanse ministerie van Transport woensdag besloten, meldt persbureau AP. Speelse orka's hebben in de afgelopen weken in het noordwesten van het land meerdere zeilboten beschadigd.

Het tijdelijke verbod gaat dinsdag in, betreft zeilboten van minder dan 15 meter lang en moet zowel de orka's als de zeilers beschermen, aldus het ministerie.

Het eerste incident deed zich volgens het ministerie op 19 augustus voor. Sindsdien is een onduidelijk aantal zeilboten beschadigd door orka's. Mogelijk wordt het gebied waarvoor het verbod geldt nog uitgebreid om de "migratieroutes" van de walvissen te volgen. Nu geldt de tijdelijke maatregel voor de kust tussen Prioriño Grande en La Punta de Estaca de Bares.

Waarschijnlijk gaat het om orka's die iets te ruig spelen, zegt bioloog Bruno Diáz tegen AP. Net als dolfijnen zwemmen orka's maar al te graag langs de romp van een schip. Daarbij botsen de dieren eigenlijk maar zelden tegen het schip aan. Díaz vermoedt dat het om "onvolwassen orka's" gaat.

Volgens Díaz worden de orka's aangetrokken door de omvang van de zeilboten en de golven die ze maken. Ook zijn ze interessanter voor de dieren dan vissersboten, omdat zeilboten tot minder vervuiling leiden.

Maar zeilers hoeven niet bang te zijn om zelf aangevallen te worden. "Wij zijn niet hun natuurlijke prooi", zei Díaz tegen AP. "Ze maken plezier. En misschien vinden deze orka's het gewoon leuk om dingen te beschadigen."

Hoewel er tot nu toe geen gewonden zijn gevallen, is de schade aan zeilboten groot genoeg om zeilers somber te maken. Sommigen moesten zelfs de kustwacht om hulp vragen, omdat de orka's het roer van hun schip hadden vernield, aldus AP.