Een stel uit Oss zat dinsdag urenlang vast in een bos in Biddinghuizen omdat een kudde Schotse hooglanders het pad blokkeerde. Toen het donker werd, werden ze bevrijd door de politie.

De twee geliefden verbleven in een vakantiehuisje aan de Leuvenumse Beek. 's Middags waren ze gaan wandelen naar een nabijgelegen pannenkoekenhuis in het Harderbos, schrijft de politie op Facebook.

Op de terugweg blokkeerde een kudde Schotse hooglanders het pad naar huis. Omdat er kalfjes bij waren, besloten de twee te wachten tot de dieren hun weg weer zouden vervolgen.

Maar toen het donker werd en de grote grazers nog steeds niet weg waren, belde het stel de politie om hulp te vragen. Agenten bevrijdden de vakantievierders uiteindelijk door met hun dienstwagen de kudde uiteen te jagen.

"Wij besloten de spreekwoordelijke koe bij de horens te vatten en konden een hek openen. Met ons dienstvoertuig lukte het om de Schotse hooglanders aan de kant te dirigeren", schrijft de politie. "We brachten het jonge stel weer veilig naar de weg en beiden vertrokken opgelucht en met een mooie anekdote naar hun vakantiehuisje."

Hoewel de dieren er aaibaar uitzien en sneller zullen weglopen dan aanvallen, is het verstandig afstand te houden van de runderen, zeggen natuurbeheerders. Doorkruisen van een kudde met kalfjes wordt sterk afgeraden, net als het voeren van de dieren.

In het verleden zijn er mensen gewond geraakt nadat ze door wilde grazers op de hoorns zijn genomen. In 2017 raakte een vrouw zwaargewond toen een Schotse hooglander met de hoorns haar buik doorboorde.