Door het slechte nieuws dat meestal de voorpagina van NU.nl domineert, valt het goede nieuws vaak weg. Daarom maken we een overzicht van positief nieuws van de afgelopen week.

Meld je aan Wil je elke dag het Goed nieuws-overzicht ontvangen?

Mensen met contactberoep mogen weer aan de slag

Maandag mochten mensen een contactberoep, zoals kappers, masseurs, fysiotherapeuten en pedicures, weer aan het werk. De heropening veroorzaakte een vloed van reserveringen; zo moesten veel kappers hun openingstijden verruimen om de klantenstroom aan te kunnen.

Bij de contactberoepen gelden uiteraard strenge maatregelen. Hoe een bezoekje aan de kapper er ten tijde van de coronacrisis uitziet, is te zien in onderstaande video.

Telefoons staan roodgloeiend: zo gaan kappers weer open
185
Telefoons staan roodgloeiend: zo gaan kappers weer open

Basisschoolleerlingen weer in de klas

Goed nieuws voor basisschoolleerlingen: zij mochten maandag weer naar school. In eerste instantie gaan leerlingen de helft van de tijd naar school. Hoe de scholen dat precies inrichten, mogen ze zelf beslissen.

Het advies is wel dat leerlingen hele dagen naar school gaan, bijvoorbeeld om de dag, om op die manier de druk op de naschoolse opvang te verkleinen.

Tijdelijk geen btw geheven op mondkapjes

Het kabinet heeft woensdag besloten tussen 25 mei en 1 september geen 21 procent btw te heffen op medische en niet-medische mondkapjes.

De beslissing is genomen omdat het vanwege het coronavirus vanaf 1 juni verplicht is om in het openbaar vervoer (ov) een mondkapje te dragen. Met de tijdelijke korting wil het kabinet reizigers in het ov tegemoetkomen.

Vanaf 1 juni weer mogelijk om naar de bioscoop te gaan

Vanaf 1 juni openen bioscoopketen Pathé en kleinere bioscopen en filmtheater geleidelijk weer de deuren, laat de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) woensdag weten.

Er gelden straks wel strenge regels in de bioscopen. Zo mogen alleen individuen, groepjes van maximaal twee personen en groepen die een huishouden vormen bij Pathé naar binnen. Er geldt van 1 juni tot 1 juli een maximumcapaciteit van dertig bezoekers per zaal, vanaf 1 juli mogen maximaal honderd bezoekers in een ruimte aanwezig zijn.

15 miljoen euro voor steun creatieve sector

De zes grootste rijkscultuurfondsen hebben woensdag bekendgemaakt 15 miljoen euro extra aan steun vrij te maken voor de creatieve sector. De steun komt ten goede aan werkenden in deze sector die het door de coronacrisis moeilijk hebben.

Het geld komt boven op de eerder aangekondigde 300 miljoen euro die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uittrekt voor de Nederlandse cultuursector.

Pasgeboren reuzenpanda is gezond en groeit hard

Zowel pandamoeder Wu Wen als haar pasgeboren kroost in Ouwehands Dierenpark maakt het goed. De jonge reuzenpanda is gezond en groeit hard, laat de Rhenense dierentuin dinsdag weten.

Het jong is inmiddels vijftien dagen oud, heeft een opvallend lange staart en een donkere tekening op de schouders en voorpoten. Het geslacht van de pasgeboren panda is nog niet bekend en dat blijft voorlopig ook zo, omdat de dieren met rust worden gelaten.

KLM-passagiers kunnen kiezen uit voucher en geld terug

KLM geeft reizigers voortaan de keuze tussen een voucher en geld terug wanneer hun vlucht wordt geannuleerd als gevolg van het coronavirus. Dat maakte de maatschappij donderdag bekend.

Voorheen kregen reizigers standaard een voucher. Het Nederlandse kabinet steunde de maatschappij in deze keuze, maar kwam op advies van Brussel terug op dat beleid.

Vermiste vissers terecht na 42 dagen ronddobberen op Stille Oceaan

Twee vissers, die sinds hun vertrek vanaf de Marshalleilanden op 2 april vermist werden, zijn na 42 dagen ronddobberen op een klein eilandje aangemeerd, zo'n 1.600 kilometer verderop.

Volgens de gezondheidsminister van de Marshalleilanden waren de mannen "mager en zo zwak als je zou verwachten na veertig dagen op zee".

Bruinvissen kunnen ongestoord jagen door minder herrie door coronacrisis

Volgens Frank Zanderink, directeur van Stichting Rugvin, profiteren bruinvissen op de Oosterschelde en vermoedelijk ook de Noordzee van de stilte op het water als gevolg van de coronacrisis.

Bruinvissen verblijven nu langere tijd in grotere groepen op één plek en kunnen daarnaast ongestoord jagen, ziet Zanderink. "Ik doe ruim vijftien jaar onderzoek naar dit dier, maar dit fenomeen heb ik nog niet eerder gezien."