Het menselijk strottenhoofd dat dinsdag in een Zwolse kringloopwinkel werd ontdekt in een plastic bakje tussen ingeleverde spullen, blijkt een preparaat dat werd gebruikt bij scholing. Een misdrijf is uitgesloten, zo laat de politie woensdag weten.

Het strottenhoofd werd in 2003 gebruikt voor de scholing van artsen in het regioziekenhuis Isala. "Voor ons is hiermee het onderzoek afgerond", aldus de politie.

Medewerkers troffen het strottenhoofd aan bij het opruimen van ingeleverde spullen. De doos was voor de kringloopwinkel achtergelaten.

Zij hebben hierop de politie ingeschakeld. Forensisch rechercheurs hebben vervolgens kunnen vaststellen dat het om een orgaan uit het menselijk lichaam ging.

Het ziekenhuis stelt in een verklaring dat het weefsel in handen was van een inmiddels gepensioneerde arts. "De persoon heeft oud materiaal verzameld om op te ruimen. Deze waren in een zak gedaan om terug te brengen naar het ziekenhuis om op de gebruikelijke wijze te vernietigen. Echter per abuis is deze in de verkeerde doos terechtgekomen voor de kringloopwinkel, waar deze gevonden is door personeel van de kringloopwinkel."

De kringloopwinkel heeft excuses aangeboden gekregen van het ziekenhuis. "Het mee naar huis nemen van patiëntgegevens of -materiaal is vanwege ons privacybeleid ten strengste verboden. Dit had dan ook nooit mogen gebeuren", aldus het ziekenhuis.