Een bestelling van een opvouwbare smartphone bij het bedrijf van de broer van drugsbaron Pablo Escobar is uitgedraaid op de levering van een Samsung Galaxy Fold met een sticker. Marques Brownlee, bekend onder zijn YouTube-naam MKBHD, vermoedt dat hij het product als YouTuber geleverd kreeg om er media-aandacht voor te genereren, maar dat andere bestellingen nooit opgestuurd worden.

Roberto Escobar presenteerde het apparaat met de naam Escobar Fold 1 in december. Enkele weken later kwam de Escobar Fold 2 op de markt. De smartphones zouden enkele honderden dollars kosten, een stuk goedkoper dan opvouwbare telefoons die door grote merken op de markt worden gebracht.

"De Galaxy Fold kost 1.800 dollar, en de Escobar Fold 2 kost 400 dollar. Dus... hoe doen ze dit?", vraagt Brownlee zich af. "Mijn theorie is dat ze door de bestellingen heen gaan, er namen van YouTubers en mensen uit de techmedia uitpikken en hen dan de telefoons opsturen. En dat ze de rest gewoon niet verschepen."

Op die manier zou Escobar, die samen met zijn in 1993 overleden broer het Medellínkartel oprichtte en in cocaïne handelde, geld verdienen aan klanten die de smartphone kopen, maar nooit geleverd krijgen. Hoeveel mensen een bestelling bij Escobar Inc. hebben geplaatst en hoeveel daarvan geleverd zijn, is niet duidelijk.

De originele Escobar Fold is eigenlijk een FlexPai, een concepttelefoon van het Chinese merk Royole, dat begin 2019 als eerste fabrikant een smartphone met een opvouwbaar scherm presenteerde. Inmiddels hebben naast Samsung onder meer Huawei en Motorola een (legitieme) opvouwbare smartphone op de markt gebracht.

Brownlee ontdekte na het plaatsen van zijn video dat de website Escobar inmiddels offline is gehaald. Ook zijn de gesponsorde video's van beroemdheden over de telefoons van YouTube verwijderd.