De verkoop van oude ANWB-paddenstoelen op het eiland Terschelling heeft aanzienlijk meer geld opgeleverd dan van tevoren verwacht. Sommige exemplaren van de stenen bewegwijzering brachten 3.000 euro op.

Dat heeft VVV-directeur Michel Aaldering dinsdag laten weten aan NU.nl.

De soms tientallen jaren oude paddenstoelen op het eiland werden van de zomer vervangen door nieuwe exemplaren. De gemeente Terschelling besloot de markante stenen paaltjes te koop aan te bieden, omdat veel mensen interesse in de unieke objecten bleken te hebben.

"Het animo overtrof onze stoutste verwachtingen", aldus Aaldering. "De online biedingen kwamen uit alle hoeken van Nederland. Soms ging het om mensen die lang op het eiland hadden gewoond, of die een tastbare herinnering wilden aan een bepaalde locatie die werd genoemd op de paddenstoel."

Vooral Brandaris-exemplaren waren geliefd

De exemplaren met daarop de naam Brandaris, de beroemde 53 meter hoge vuurtoren op Terschelling, brachten het meeste geld op, meldt de VVV-baas.

Het plan om de markante betonnen paaltjes te verkopen ontstond in samenwerking met de lokale VVV en Staatsbosbeheer. Het geld dat met de verkoop wordt ingezameld, wordt gebruikt voor een uitkijkpunt voor blinden en slechtzienden. Daar wordt een 3 meter grote 'voelmaquette' van het eiland neergezet. Dit project met de naam Tastbaar Terschelling kost 40.000 euro.

Paddenstoelen al een eeuw onmisbaar in landschap

De ANWB-paddenstoel vormt vanaf de zomer van 1919 een onmisbaar attribuut voor wandelaars en fietsers om de weg te vinden. Vanwege de Eerste Wereldoorlog gingen veel Nederlanders niet langer de grens over, maar bleven ze tijdens hun vakanties in eigen land. De kleine paaltjes werden ontworpen omdat 'gewone' wegwijzers het landschap zouden verpesten. Bovendien waren de betonnen paddenstoelen goedkoper dan ijzeren bordjes, zeker gezien de tekorten die waren ontstaan tijdens de oorlog.

In 2005 telde Nederland bijna zesduizend paddenstoelen. Het is niet bekend hoeveel er momenteel in het landschap te vinden zijn.