Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Onbekende bron in de ruimte stuurt elke zestien dagen een radiosignaal

Wetenschappers hebben ontdekt dat een radiosignaal uit de ruimte zich ongeveer elke zestien dagen herhaalt. Dat staat in een nog niet gepubliceerd onderzoek van Amerikaanse, Canadese, Duitse, Nederlandse en Zweedse wetenschappers. Radiosignalen uit de ruimte zijn niet uniek, maar het komt zelden voor dat ze zich met regelmaat herhalen.
Door NU.nl

Het signaal werd al eerder ontdekt, maar nu is dus ook bekend dat het zich ritmisch herhaalt. Het signaal werd ontdekt met de Canadese radiotelescoop CHIME. In de periode van 16 september 2018 tot 30 oktober 2019 werden 28 korte radiopulsen van enkele milliseconden waargenomen.

Meestal zijn dit soort pulsen onregelmatig en wanneer ze zich herhalen, zit daar geen ritme in. In dit geval namen de wetenschappers vier dagen lang, ongeveer twee keer per uur, een radiopuls waar. Daarna bleef het twaalf dagen stil, waarna het patroon zich weer herhaalde.

Wat het signaal veroorzaakt, is nog niet zeker. Mogelijk is het afkomstig van de overgebleven kern van een overleden reuzenster.

Het onderzoek van de Cornell University is nog niet officieel gepubliceerd. Het moet nog getoetst worden door vakgenoten die niet bij het onderzoek betrokken zijn.


Lees meer over:

OpmerkelijkWetenschapAstronomie

Aanbevolen artikelen