Artsen hebben een Britse schoenmaker die bij een bedrijfsongeval zijn duim verloor een van zijn grote tenen als alternatieve vinger gegeven. De man kreeg de teen aangezet tijdens een operatie in het ziekenhuis van de Engelse stad Sutton-in-Ashfield.

De veertigjarige David Lee verloor zijn duim tijdens het afsnijden van de hak van een schoen. De man was na het ongeluk vooral bezorgd dat hij zijn vak en grote passie niet meer kon uitoefenen. Artsen boden hem na overleg aan de grote teen van zijn rechtervoet te amputeren en aan zijn hand te zetten.

Zo'n operatie is niet uniek, maar wel zeer zeldzaam, vertelt een van de artsen die de leiding hadden tijdens de tien uur durende ingreep. "Er zijn meerdere manieren om een duim te reconstrueren in dit soort gevallen", zegt ze.

"Maar het gebruik van de eigen grote teen geeft de beste resultaten. We gebruiken deze methode vaker als mensen bang zijn dat zij hun vak niet meer kunnen uitoefenen."

Het ongeluk vond plaats op 9 januari 2019. Lee heeft na de operatie, die in het voorjaar plaatsvond, maandenlang moeten revalideren. Het kostte hem vooral veel moeite om genoeg kracht in zijn 'teenduim' te krijgen om zijn werkzaamheden als schoenmaker weer te hervatten.

De artsen van de University Hospitals of Derby and Burton kenden Lee eind vorige week de Patient Hero Award toe, een prijs voor patiënten die na een zware operatie een speciale prestatie hebben geleverd.