Het geboortehuis van Adolf Hitler in het Oostenrijkse Braunau am Inn wordt verbouwd tot een politiebureau, meldt het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. De regering van het land hoopt op die manier neonazi's uit de buurt van het pand te houden.

Extreemrechtse groepen komen jaarlijks op de geboortedag van Hitler samen in de omgeving van de plek waar de nazileider op 20 april 1889 het levenslicht zag. Hij woonde slechts één jaar in het pand, daarna verhuisde Hitlers familie naar Linz.

In het land werd ook een discussie gevoerd om het huis te slopen, maar de Oostenrijkse regering wilde dat voorkomen omdat anders "een beladen stuk geschiedenis" zou verdwijnen.

Om neonazi's voortaan te weren, werd drie jaar geleden al de voormalig eigenaresse van het pand onteigend door de Oostenrijkse Staat. Zij kreeg eerder dit jaar te horen dat ze voor ruim 800.000 euro gecompenseerd moet worden.

Een architectenwedstrijd moet uitwijzen hoe het pand er straks uit gaat zien. Architecten uit de Europese Unie moeten binnen de eerste zes maanden van 2020 hun ontwerp overhandigen, waarna een jury met onder anderen afgevaardigden uit het dorp een beslissing neemt.