Berlijnse autoriteiten hebben acteurs verboden om als Amerikaanse soldaten te poseren bij de voormalige controlepost Checkpoint Charlie. Uit onderzoek is gebleken dat de 'soldaten' toeristen uitbuiten door geld te vragen om met hen op de foto te gaan, meldt het Duitse persbureau DPA.

De autoriteiten trokken maandag de vergunning in van een lokale artiestengroep genaamd Dance Factory, meldt de Duitse krant Bild.

Volgens de acteurs accepteerden zij alleen vrijwillige bijdragen van toeristen, maar uit een undercoveroperatie van de politie kwam naar voren dat mensen gedwongen werden te betalen voor een foto of souvenir bij het wachthuisje. Toeristen die weigerden te betalen, werden zelfs uitgescholden.

Al bijna twintig jaar staan er bij Checkpoint Charlie dagelijks 'Amerikaanse soldaten' die poseren met toeristen. Berlijners en toeristen klagen al langer over de 'Disneyficatie' van de Berlijnse Muur. Zo zijn er in de stad onder andere gasmaskers, namaakbontmutsen van het Sovjetleger en delen van de in 1989 gesloopte muur te koop.

Het wachthuisje deed tijdens de koude oorlog dienst als controlepost tussen West- en Oost-Berlijn. Het was tussen 1961 en 1989 een grensovergang waar diplomaten en buitenlanders de Berlijnse Muur konden passeren.