De Franse politie jaagt op dieven die de afgelopen maand in het holst van de nacht bronzen klokken hebben gestolen uit de torens van Provençaalse kerken.

Inwoners van de plaatsjes Ginasservis, Brue-Auriac en Esparron de Pallières zijn met stomheid geslagen door de mysterieuze verdwijning van de klokken van hun kerken.

Ginasservis, een plaats met achttienhonderd inwoners 80 kilometer ten noordoosten van Marseille, was het eerste doelwit. Daar werden op 21 juli twee bronzen klokken met een gewicht van tussen de 50 en 80 kilogram - een uit 1737 en de andere uit 1867 - uit twee verschillende kerken ontvreemd.

Op 10 augustus sloegen ze opnieuw toe, deze keer op 25 kilometer afstand in Brue-Auriac, waar ze aan de haal gingen met een klok van een kerk uit de twaalfde eeuw. Vorige week was het de beurt aan het nabijgelegen gehucht Esparron de Pallières (350 inwoners), waar een andere romaanse kerk beroofd werd van haar geliefde klok.

Oude kerkklokken leveren tienduizenden euro's op

De aanklager die leiding geeft aan het onderzoek naar de diefstallen, zegt dat het onduidelijk is of er een verband tussen de zaken is.

Het enige spoor van de aanwezigheid van de dieven waren de dakpannen die verspreid over de grond waren gevonden. Volgens de krant Le Parisien is er een bloeiende zwarte markt voor oude kerkklokken, die tot 20.000 euro per stuk kunnen opleveren onder verzamelaars van oude kunstwerken en religieuze voorwerpen.