Oud-stagiair van NASA Gary George kocht in 1976 beelden van de eerste maanlanding en heeft deze nu verkocht. Op een veiling werd 1,6 miljoen euro neergelegd voor de originele videotapes, bijna achtduizend keer zoveel als de omgerekend 200 euro die hij neertelde om ze in zijn bezit te krijgen, schrijft de NOS zondag.

Wie de tapes heeft gekocht, is niet bekendgemaakt. Het gaat om 2,5 uur aan beeldmateriaal van de eerste maanwandeling, verdeeld over 1.150 losse filmpjes op drie tapes.

George liep voor zijn studie in de jaren zeventig stage bij het NASA Johnson Space Center in Houston. Bij een veiling in 1976 legde hij minder dan 200 euro neer voor de beelden. Enkele verkocht hij door of doneerde hij, maar drie tapes hield hij zelf na een tip van zijn vader.

Op die tapes staan de wereldberoemde videobeelden van de eerste stappen van astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin, waarna zij de Amerikaanse vlag op de maan zetten. Het zouden de scherpste en duidelijke beelden van het evenement zijn die zijn opgedoken.

Hoe de 'space race' 50 jaar geleden leidde tot een man op de maan
149
Hoe de 'space race' 50 jaar geleden leidde tot een man op de maan