Een onderzoek van de Britse universiteit van Warwick suggereert dat te vroeg geboren mensen later relatief ongelukkiger zijn in de liefde. Er is volgens de analyse een aanzienlijk kleinere kans dat zij een (seksuele) partner vinden of kinderen krijgen.

De Britse onderzoekers komen tot die conclusie nadat zij alle studies die zij konden vinden over het sociale leven van te vroeg geboren mensen geanalyseerd hadden. Die waren afkomstig uit 21 landen waar ruim 4 miljoen volwassenen aan hebben deelgenomen.

Data van de wetenschappers wijst erop dat prematuur geboren baby's in hun latere leven 28 procent minder kans hebben op romantische relaties en 22 procent minder kans hebben om zelf een ouder te worden.

Mensen die te vroeg geboren zijn, worden later verlegener en sociaal terughoudender, schrijven de onderzoekers. "Dat maakt het moeilijk om relaties aan te gaan."

De kwaliteit van eventuele relaties zou net zo goed zijn als die van anderen, schrijven de onderzoekers. Zij geven het advies mee aan opvoeders en verzorgers de ontwikkeling van te vroeg geboren kinderen in de gaten te houden.