Een portemonnee met veel geld wordt vaker teruggebracht dan een beurs zonder geld, concluderen onderzoekers van de universiteiten van Michigan, Zürich en Utah in een donderdag gepubliceerd onderzoek.

Voor het onderzoek zijn ruim zeventienduizend portemonnees verspreid in meer dan 350 steden, waaronder Amsterdam, Den Haag en Eindhoven.

In Nederland troffen vinders maximaal 10 euro aan in de portemonnee, naast een visitekaartje met de naam en het e-mailadres van de zogenaamde eigenaar. In de VS, Polen en Engeland konden vinders af en toe 75 euro aantreffen.

De portemonnees met het grote bedrag kwamen in bijna drie kwart van de gevallen terug, tegen 46 procent van de portemonnees zonder geld. Wanneer een tientje werd gevonden, kwam de portemonnee in 61 procent van de gevallen terug.

In Nederland kwam ruim 70 procent van alle portemonnees terug. Alleen in Noorwegen en Zwitserland waren mensen eerlijker.

Hoofdonderzoeker Alain Cohn van de universiteit van Michigan stelt dat mensen zichzelf niet graag als dief zien. Wanneer zij een portemonnee met veel geld vinden, worden ze overvallen door dat gevoel. Het gevoel blijft uit als er geen geld in de beurs zit.

Vinders brengen een gevonden portemonnee ook eerder terug als er iets persoonlijks van de rechtmatige eigenaar in zit. Op die manier proberen ze schuldgevoelens af te wenden.