Israël vernoemt een nieuwe nederzetting op de Golanhoogten naar de Amerikaanse president Donald Trump. Premier Benjamin Netanyahu onthulde op feestelijke wijze een groot bord met het opschrift "Trump Heights" (Trumphoogten) op de plek waar de gemeenschap moet komen.

Het Israëlisch kabinet kwam voor de plechtigheid in het gebied bijeen in een tent. "De Golanhoogten zijn van Israël en dat zal altijd zo blijven", verkondigde Netanyahu. Hij noemde Trump "een erg goede vriend van Israël die een ongekend besluit heeft genomen".

Trump besloot eerder dit jaar te erkennen dat de strategisch belangrijke Golanhoogten onderdeel zijn van Israël. Tijdens de Zesdaagse Oorlog veroverde het land een groot deel van het gebied op Syrië. Israël annexeerde dat deel in 1981. Dit wordt niet erkend door de internationale gemeenschap.

Het is nog onduidelijk wanneer de nederzetting gebouwd zal worden. Een oppositielid klaagt dat de actie vooral een publiciteitsstunt is. "Er is geen begroting en geen planning", liet politicus Zvi Hauser aan nieuwssite The Times of Israël weten. "Maar ze hebben in elk geval aangedrongen op een naam voor de nederzetting."