Een baby in de Amerikaanse staat Californië is sinds woensdag officieel de kleinste baby die een ziekenhuis gezond wist te verlaten. De inmiddels zes maanden oude baby kwam in december vorig jaar ter wereld na slechts 23 weken zwangerschap. Toen woog 'Saybie', zoals verpleegkundigen haar noemden, niet meer dan een appel.

Het record stond op naam van een Duitse baby, die in 2015 bij haar geboorte zo'n 252 gram woog. 'Saybie' zag met amper 244 gram het levenslicht. Nu ze 2,3 kilo weegt, mag ze het ziekenhuis verlaten.

Gynaecologen hadden vastgesteld dat 'Saybie' niet meer groeide in de baarmoeder nadat de moeder zwangerschapsvergiftiging had opgelopen. Daarna werd besloten het meisje met een keizersnede ter wereld te brengen. Dokters gingen ervan uit dat het meisje de eerste 24 uur niet zou overleven.

Volgens neonatoloog Paul Wozniak is het een wonder dat 'Saybie' nog leeft. Hij onderzocht haar na de geboorte en was onder de indruk van haar hartslag, maar concludeerde dat aanvullende middelen noodzakelijk waren om haar in leven te kunnen houden.

Die kwamen er in de vorm van een zwaar aangepaste bloeddrukregelaar en luiers ter grootte van een servet. Mede hierdoor heeft de baby het uiteindelijk gered.

Een verpleegkundige viert dat de baby het ziekenhuis mag verlaten. (Foto: AFP)