Een gigantische 'betonberg' blokkeert drie gedeeltes van het riool onder het centrum van Londen. De hoop weegt 105 ton, evenveel als twintig olifanten, meldt de BBC donderdag.

De massa, die zich uitstrekt over een lengte van ongeveer 100 meter, zou zijn veroorzaakt door mensen die beton in de riolen stortten.

Alex Saunders, de baas van het Londense waterbeheerbedrijf Thames Water, zei dat de betonberg de grootste is die het bedrijf ooit in het riool heeft aangetroffen. "Normaal gesproken worden verstoppingen veroorzaakt door vet, olie en vochtige doekjes, maar helaas is het dit keer keihard beton."

De berg zit volgens Saunders vast aan de muren van het riool dat stamt uit de victoriaanse tijd (negentiende eeuw). Het bedrijf zal moeten gaan bikken om de berg weg te krijgen. Met behulp van drilboren en hogedrukstralen moet de klus geklaard gaan worden.

Thames Water schat dat het werk twee maanden gaat duren en ongeveer 150.000 pond (174.000 euro) gaat kosten

Riool eerder verstopt door vetbergen

Het is niet de eerste keer dat het Londense riool vol zit met een berg afval. In 2017 moest een enorme vetklont bestaande uit natte doekjes, condooms en olie verwijderd worden. Die hoop woog 130 ton en het kostte veel mankracht en machinerie om alles op te ruimen.

In 2013 trof Thames Water een berg vet met een gewicht van 15 ton aan in het Londense rioleringssysteem.