Een Roemeens koppel dat begin maart zeker 183 zakken pistachenoten uit supermarkten in Oost-Nederland ontvreemdde, is woensdag veroordeeld tot vijf weken celstraf. De rechtbank in Assen achtte volgens RTV Drenthe bewezen dat het tweetal zonder te betalen 84 zakjes nootjes meenam uit Lidl-filialen in Meppel en Steenwijk.

De 34-jarige man en 36-jarige vrouw liepen tegen de lamp doordat een oplettende medewerker die lont rook het kenteken van het koppel opschreef. Er waren ook camerabeelden van de diefstallen gemaakt.

Het tweetal werd uiteindelijk aangehouden in het Gelderse Oldebroek. Zij hadden toen vier megatassen gevuld met zakjes pistachenootjes bij zich.

Waar de Roemenen de overige 99 zakjes nootjes vandaan hadden, wilden zij niet zeggen. In totaal ontving de politie van zeker dertien supermarkten aangiften tegen pistachedieven. Er werden meerdere mensen aangehouden.

Roemenen wilden nootjes doorverkopen

Het tweetal dat woensdag voor de rechter verscheen, stelde de pistachenootjes in Roemenië te willen doorverkopen.

Omdat de Roemenen al enkele weken in voorarrest hebben gezeten en een deel van de straf voorwaardelijk is, werden zij na de rechtszaak meteen vrijgelaten.