De AIVD-kerstpuzzel 2018 is afgelopen jaar door meerdere mensen foutloos gemaakt. Pas één keer eerder wist iemand de hersenkraker zonder fouten in te leveren.

Het was afgelopen jaar de achtste keer dat de puzzel gemaakt kon worden. In totaal waagden 1.085 mensen een poging de hersenkraker van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) op te lossen.

Dit jaar is er een nieuwe winnaar, nadat de afgelopen drie jaar steeds dezelfde persoon de hoogste score haalde. De winnaar van 2018 haalde 102 punten - de maximale 100 punten met daar bovenop bonuspunten die onder meer verdiend konden worden bij de lastigste deelvragen.

Vaste deelnemers vonden deze puzzel volgens de AIVD over het algemeen goed te doen. 'Nieuwelingen' vonden de kerstpuzzel juist erg lastig. De puzzel was afgelopen jaar wel minder moeilijk dan het jaar daarvoor, toen veel mensen klaagden dat hij te moeilijk was.

De AIVD geeft elk jaar in december de puzzel uit, die meerdere opgaven bevat. Deelnemers moeten systematisch te werk gaan om de codes te kraken, die variëren van taalkundige opdrachten, zoals geheimschrift, tot mathematische opgaven. Het doel is om mensen te stimuleren logisch na te denken.

De nationale inlichtingendienst benadrukt dat de kerstpuzzel geen verkapte wervingsprocedure is. "Maar het staat natuurlijk wel goed op je cv als je de puzzel foutloos maakt", aldus een woordvoerder.