De GGD heeft na een wekenlang onderzoek in de gymzaal van een school in Lutjebroek geen enkele oorzaak kunnen vinden voor het onwel worden van een grote groep leerlingen.

De gymzaal van basisschool De Baskuul in de Noord-Hollandse plaats werd landelijk nieuws toen achttien kinderen onwel werden. Ze werden plotseling misselijk, waarna direct de hulpverleningsdiensten werden ingeschakeld.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nam lucht- en watermonsters af voor onderzoek. Er werd onder meer gevreesd voor mogelijk koolmonoxidevergiftiging. Maar de GGD constateert nu dat er niets is gevonden dat daarop wijst, meldt een woordvoerder aan NU.nl.

Verwarming in de kleedkamer stond te hoog

De oorzaak van het onwel worden van de kinderen is vrijwel zeker oververmoeidheid of uitputting. De kinderen zouden vóór de test die zij in de gymzaal moesten doen, iets te intensief hebben meegedaan aan een test waarmee hun uithoudingsvermogen werd getest.

De leerlingen werden onwel door de stress die dit met zich meebracht. Wat volgens de GGD niet geholpen heeft, is dat de verwarming in de gymzaal en de kleedkamer heel hoog stond. Deze warmte zorgde voor de misselijkheid, hoofdpijn en benauwdheid die veel kinderen ervoeren.

Het tweede incident, dat een week later plaatsvond, kwam volgens de GGD vermoedelijk voort uit de herinnering aan de eerste maal dat de kinderen onwel werden. Zij waren vermoedelijk zo gespannen om weer te gaan sporten na de negatieve ervaring, dat zij weer ziek werden.

Kinderombudsman: Veel scholieren ervaren veel stress

De ouders zijn op de hoogte gesteld van de bevindingen. De gymzaal is inmiddels weer in gebruik genomen. Een woordvoerder van de GGD spreekt van een "heel bijzondere zaak. We maken dit niet vaak mee."

De kinderombudsman presenteerde twee jaar geleden wel een rapport waarin zij onder meer constateerde dat bijna twee derde van alle scholieren op de basis- en middelbare scholen te veel werkdruk en stress ervaren, omdat ze te hard moeten werken.