Het IJslandse milieuagentschap houdt de kloof Fjadrárgljúfur tot juni gesloten voor toeristen. De trekpleister kan de aanwas van bezoekers niet aan. De interesse voor de kloof lijkt exponentieel toegenomen sinds de clip I'll Show You van Justin Bieber er werd opgenomen.

De video, die in 2015 op YouTube werd gezet, is meer dan 440 miljoen keer bekeken.

Een vertegenwoordiger van het milieuagentschap houdt Bieber verantwoordelijk voor de sluiting, melden diverse media. Na de clip van Bieber zouden de bezoekersaantallen met 50 tot 80 procent zijn gestegen.

Waar de kloof aanvankelijk twee weken dicht zou gaan, is de termijn nu verlengd tot juni. Op die manier krijgt de natuur de tijd om te herstellen.

Extreme weersomstandigheden tasten ook kwaliteit van kloof aan

Niet alle IJslanders zijn overigens even stellig in het aanwijzen van Bieber als schuldige. "In IJsland hebben we extreme weersomstandigheden. De lente kan door de smeltende sneeuw bijzonder nat en modderig zijn", zegt een vertegenwoordiger van de IJslandse toerismebranche.

Daar heeft ook de begroeiing in de kloof onder te lijden. "We moeten betere infrastructuur bouwen, zodat we mensen het hele jaar door kunnen ontvangen."