De Britse staat zal vanaf volgend schooljaar gratis tampons en maandverbanden financieren voor onderwijsinstellingen in Engeland, bevestigde de Britse minister van Financiën Philip Hammond woensdag.

Volgens de minister is het besluit genomen vanwege toenemende bezorgdheid over schoolverzuim van meisjes die geen tampons of maandverband kunnen betalen.

Uit een onderzoek van Plan International UK onder duizend meisjes van tussen de 14 en 21 jaar dat in 2017 is uitgevoerd, bleek dat 10 procent van de respondenten zich geen tampons kon veroorloven en dat 15 procent dergelijke producten maar moeilijk kon betalen. 49 procent heeft daardoor weleens een dag op school gemist.

In januari startte de actiegroep Free Periods een campagne met een pleidooi voor overheidsfinanciering van sanitaire producten. Meer dan 270.000 mensen ondertekenden een petitie voor het gratis verstrekken van tampons en maandverbanden aan meisjes en jonge vrouwen.

Nu dat resultaat is bereikt, mag Engeland zich het tweede land ter wereld noemen dat op nationaal niveau gratis dergelijke producten in onderwijsinstellingen aanbied. Schotland voerde die maatregel vorig jaar al in.