Nederlandse supermarkten hebben sinds een paar weken te maken met een bende die pistachenoten steelt. Vooral winkels in het oosten van het land zien de noten weggeroofd worden, bevestigt de politie dinsdag aan NU.nl na berichtgeving van het AD.

In een periode van twee weken zijn (tot en met zondag) dertien aangiftes binnengekomen, aldus de politie.

Drie daarvan kwamen uit Zeeland en eentje uit Rotterdam, maar de meeste plunderingen vonden in het oosten van het land plaats. Volgens de politie zijn er aanwijzingen dat het gaat om een grote groep Roemenen die in wisselende samenstellingen samenwerken om de pistachenoten te stelen.

In Deventer en Steenwijk zijn Roemenen met tientallen zakken pistachenoten opgepakt. Zes verdachten zijn gearresteerd, het merendeel daarvan zit nog vast.

"Er is blijkbaar een verhoogde vraag naar pistachenoten", legt de politie uit. De dieven werken volgens vraag en aanbod. Zo hadden winkels eerder te maken met bendes die babymelkpoeder stalen en zijn producten als tandpasta en scheermesjes ook gewild door de dieven.

Veel mensen denken dat de producten in het buitenland terechtkomen, meldt de woordvoerder. "Maar dat is niet altijd het geval. Zo komen sommige gestolen goederen gewoon op de markt terecht."