De fanatici die het duelleren met een uit de Star Wars-films afkomstig lichtzwaard zeer serieus nemen, kunnen nu terecht in Frankrijk. De schermbond aldaar heeft het lichtzwaardvechten namelijk erkend als officiële sport.

De Franse schermfederatie hoopt dat meer jonge mensen enthousiast raken om te gaan sporten door duels zoals die in Star Wars te zien zijn aan te bieden.

Het lichtzwaard van de filmserie van George Lucas heeft in Frankrijk nu dezelfde status als de floret, degen en sabel. Die drie traditionele schermzwaarden worden gebruikt op de Olympische Spelen.

Het enige verschil tussen de sabel die met ledlicht werkt en de andere wapens is dat je er niet iemand mee kunt steken, of doormidden kunt snijden, zoals personages als Yoda wel konden.

Fysiek is het wel een zware sport, aldus de schermfederatie. Daarom worden schermclubs nu voorzien van lichtzwaarden en komen er speciale instructeurs die zich in de Star Wars-gevechten hebben gespecialiseerd.

Bij de lichtzwaardsport duelleren beoefenaars met het fel oplichtende wapen in een met tape gemarkeerde cirkel op een vloer. Het hoofd of de romp raken levert vijf punten op. De armen en benen zijn drie punten waard en de hand één. De winnaar van het lichtzwaardduel is de eerste die bij de vijftien is.