Nog onbekende personen hebben eerder deze week 30.000 liter kostbaar ijsbergwater in Canada gestolen van een wodkabedrijf. De waarde van het pure water wordt geschat op duizenden euro's.

De Canadese politie vermoedt dat de dieven het water uit een opslagplaats hebben ontvreemd met een tankwagen of een tractor, aldus The Guardian.

Een medewerker van het bedrijf denkt dat het water tijdens het transport waarschijnlijk is vervuild, waardoor de vloeistof zijn waarde verliest. Het vermiste ijsbergwater was opgeslagen in de kleine plaats Port Union.

De politie heeft nog geen verdachten in beeld. Overigens was het verdwenen water verzekerd door het bedrijf.

Verdwenen voorraad voldoende voor 150.000 flessen

Het bedrijf gebruikt het ijsbergwater om wodka te produceren, essentieel voor de naam en het product. De verdwenen voorraad was voldoende voor 150.000 flessen en is voorlopig onvervangbaar.

Het water wordt maar één keer per jaar aangevuld, als ijsbergen vlak langs de kust drijven van de oostelijke provincie Newfoundland en Labrador.

IJsbergwater is waardevol vanwege de puurheid van het water. Het wordt gebruikt in exclusieve flessen sterke drank, cosmetica en luxe flessen water, die in sommige gevallen voor honderden euro’s worden verkocht.

IJsbergwater wordt al eeuwen verzameld voor drinkwater. Het is een moeilijk en gevaarlijk proces om de brokken uit de ijsplaat van Groenland te kalven omdat de ijsbergen kunnen omrollen in het water.

Eenmaal gebotteld wordt het water overal in de wereld verkocht.