Door het slechte nieuws dat meestal de voorpagina van NU.nl domineert, valt het goede nieuws vaak weg. Daarom maken we elke week een overzicht van positief nieuws.

Meer mensen doneren na dood hun organen

Het aantal mensen die na hun dood hun organen hebben gedoneerd voor transplantatie is vorig jaar tot het hoogste aantal ooit gestegen. Het ging om 273 mensen, tegenover 244 mensen het jaar daarvoor.

De donoren hebben in totaal 815 orgaantransplantaties mogelijk gemaakt. Dat betekent een stijging van 15 procent in vergelijking met 2017.

Katoenzaadjes op de maan uitgekomen

Voor het eerst hebben planten, weliswaar korte tijd, op de maan geleefd. Door een Chinese sonde gebrachte katoenzaadjes zijn uitgekomen, werd dinsdag gemeld.

Donderdag werd bekendgemaakt dat de katoenplant echter niet was berekend op de temperatuur van 170 graden onder nul.

Meer koopkracht voor gezinnen dit jaar

De meeste huishoudens kunnen in 2019 meer besteden dan vorig jaar, zegt het Nibud na de nieuwste koopkrachtberekeningen. Huishoudens gaan er per maand enkele tientjes op vooruit, ondanks de hogere energierekening, een hogere zorgpremie en een verhoging van de btw.

"Prijsstijgingen vallen meer op. Maar dit jaar dalen de inkomstenbelastingen en stijgen de brutolonen, de uitkeringen én de toeslagen. Hierdoor houden de meeste huishoudens meer geld over dan vorig jaar", aldus Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

Verwaarloosde leeuw krijgt opvang in Anna Paulowna

Stichting Leeuw is van plan de verwaarloosde leeuw Simba uit Irak naar de opvang in Anna Paulowna te halen. Nederlanders die in Irak werken ontdekten dat het dier te koop werd aangeboden in Bagdad en zochten hierop contact met de stichting.

Het kan nog enkele weken duren totdat Simba zijn benodigde import- en exportpapieren heeft ontvangen. Het is de bedoeling dat hij bij de stichting gaat aansterken.

Grote bergingsoperatie containers gestart

Twee bergingsschepen zijn vrijdagmiddag gestart met het bergen van de overboord geslagen containers van het vrachtschip MSC Zoe. Dat werd eerder uitgesteld vanwege het slechte weer.

De operatie kan enkele maanden duren. In totaal zijn 291 containers overboord geslagen, een deel daarvan is al aangespoeld.