Een Fransman is donderdag begonnen aan een poging de Atlantische Oceaan over te steken in een capsule in de vorm van een ton. Die zal alleen worden voortbewogen door de zeestromingen.

De 71-jarige oud-paratroeper, oud-piloot en oud-parkwachter Jean-Jacques Savin vertrok in El Hierro op de Canarische Eilanden, meldt de BBC. Hij hoopt het Caribisch gebied binnen drie maanden te bereiken, een reis van zo'n 4.500 kilometer.

In een telefooninterview met AFP zei Savin donderdagochtend dat zijn vaartuig zich vlak na de aanvang van zijn reis "goed gedraagt". "Het weer is geweldig. Ik heb een deining van een meter en beweeg met 2 tot 3 kilometer per uur. Volgens de voorspellingen heb ik gunstige wind tot zondag."

De Fransman hoopt uiteindelijk een Franstalig Caribisch eiland zoals Martinique of Guadeloupe te bereiken. "Dat zou het papierwerk en het thuistransport van de ton een stuk simpeler maken", grapte hij.

Vat kan orka-aanvallen weerstaan

Zijn capsule, die hij zelf heeft ontworpen en gebouwd, bevat een slaapgedeelte, een keuken en opslagruimte. Het vat is 3 meter lang en 2,1 meter breed. Het leefoppervlak aan de binnenkant is 6 vierkante meter.

De wanden van de ton bestaan uit multiplex met een harslaag en zijn ontworpen om de constante golfslag en eventuele aanvallen door orka's te weerstaan. In de vloer zit een ruit, waardoor Savin langszwemmend zeeleven kan zien. De energie voor zijn communicatie- en gps-systemen wordt aangeleverd door een zonnepaneel.

De reis van Savin is te volgen via Facebook. Zijn budget voor de reis, zo'n 60.000 euro, haalde hij op met een inzamelingsactie.

Oud-paratroeper Jean-Jacques Savin (71) ontwierp en bouwde zijn ton zelf (Foto: AFP)

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!