Een 33-jarige Amerikaanse man is de eerste persoon ooit die Antarctica alleen en zonder hulp heeft overgestoken. Hij vertrok op 3 november in een race tegen een Britse legeraanvoerder. Woensdag, na een tocht van 53 dagen, kwam hij aan bij het Ross-ijsplateau.

Twee jaar geleden kwam een Britse oud-legerofficier nog om het leven bij zijn poging om Antarctica over te steken. De route van 1.482 kilometer trekt over het koudste continent van de wereld en kent sommige van de extreemste omstandigheden.

De twee mannen kwamen elkaar voor het eerst tegen in een hotel in Chili. Ze besloten daar om hun individuele pogingen tot een wedstrijd te maken.

De Amerikaanse winnaar, Colin O'Brady, sprak eerder met BBC News tijdens zijn expeditie. "Ik ben moe, uitgeput. Maar ik boek elke dag vooruitgang", zei hij op dag 47 van de tocht.

Op Instagram deelde O'Brady de afgelopen maanden foto's en verhalen van zijn recordpoging. Woensdag deelde hij een foto van zichzelf met het Ross-ijsplateau op de achtergrond. "Eindstreep! Ik heb het gedaan!", staat bij de foto.

Bij het Ross-ijsplateau eindigt Antarctica en begint de Zuidelijke IJszee.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!